onsdag 3. mars 2010

Tøybleieforskning

Som hjemmeværende husmor er det viktig å holde hjernen i gang. Litt forskning er derfor midt i blinken, så jeg satt i gang med et forskningsprosjekt som har fått tittelen: "Og jeg som trodde en bleie var en bleie!" - en studie av tøybleier med fleece innerst og giraffstoff ytterst. Problemformulering og alt det der hoppet jeg glatt over og gikk rett på undersøkelsen. Testpersonen ble ikke spurt (forskningsetisk forkastelig), og feilkilder og sånt får vi overlate til de som får betalt for å forske. Etter min lille empiriske undersøkelse med kun èn testperson har jeg kommet til følgende resultat:


Pluss: Veldig fint stoff (noe som faktisk er ganske gøy når man skal skifte bleie mange ganger i løpet av en dag), nett og fin bleierumpe, holdt veldig godt med et par lag bamus/hamp inni. Praktisk med borrelåslukking. Tørker fort siden innleggene tas ut og tørkes for seg.
Minus: Fleecestoffet innerst gjorde ikke helt susen, synes jeg. Huden virket litt fuktig når bleia skulle av.

Jeg har tatt hensyn til forskningsresultatene og laget en ny bleie som dere ser på bildene. Denne gangen med mye kjipere stoff å se på (stort minus), men så gjør det jobben veldig godt. Jeg har brukt frottèstoff (stretch-laken) på begge sider. Ellers er alt helt likt som giraffbleia. Selv om denne bleia er litt (mye) kjedeligere, så har jeg bestemt meg for at den skal masseproduseres (i min målestokk). Kanskje lager jeg noen bleier til med giraffer ytterst og frottè innerst for å ha noen festbleier :)

10 kommentarer:

 1. det er ikkje alltid eg gidder å lese forskningsrapport men dette var eit emne som intresserte meg! Og som du seier det er viktig å holde hjernen igang når ein er heimearbeidande! hehe...Eg får lyst å laga bleier sjøl når eg ser dei søte små du har laga. Kor lenge kan du bruke denne størrelsen trur du ?Og kor mange må du ha? Frotte er vel ein del billigare enn giraffstoffet ? du kan jo ha ein enkel aplikering framme visst du synes det blir alt for kjedelig å skifte på kvitebleier ? Ein liten giraff feks ?
  Marie

  SvarSlett
 2. Så flink du er!!
  Tenker med grøss&gru på det berget med engangsbleier mine 3 barn har produsert... uff...

  Ha en fin ettermidag! :o)
  Ps. en liten applikert giraff hørtes ut som en god ide!

  SvarSlett
 3. Arg, skrev en en lang kommentar og så ble den bare borte.. Hovedessensen var ihvertfall at du er kjempeflink, og at jeg er veldig glad for at du tar tøybleiesaken!! Jeg følger spent med videre :)

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer og tips! Applikering var en god ide! Det skal jeg teste ut. Skal kjøpe inn stoff til flere bleier i morgen, så følg med så kommer det snart flere bleier :).
  Magic: Når det gjelder hvor mange, så er jeg jammen ikke helt sikker. Jeg tenkte å sy i alle fall 15, kanskje flere? Vil jo gjerne slippe å vaske hver dag + ha nok til å fylle opp maskinen sånn ca.
  Bleia jeg har sydd tilsvarer Bum Genius størrelse medium og den skal være fra 7-10 kg. Så da bør de vel holde til lillegutt er ca ett år.

  SvarSlett
 5. Ok, ja, greit å vite tilfelle nr 3 skulle melde sin ankomst. Eg trur fleire hadde brukt tøybleier om dei visste at dei ser så bra ut og funkar godt! Eingongsbleier kostar ein formue..Er det seint å sy tøybleier til 16 mndr gammal gut?

  SvarSlett
 6. Vet jammen ikke, har ikke erfaring med barn eldre enn 4 mnd :). Men det går jo an å sy et par for gøy og om du synes det funker bra, kan du jo sy flere! Om du vil kan jeg sende deg mønsteret jeg har tegnet. Det går jo an å bare lage det litt større. Send meg en mail hvis du vil ha det!

  SvarSlett
 7. Morsom lesning og absolutt den morsomste forskningsrapporten ever!!
  Hva med å batikk-farge de kjedelige bleiene? Da blir det litt mer liv i de tenker jeg!

  SvarSlett
 8. Herlig innlegg:) Tommel opp for at fleire brukar tøybleier!

  SvarSlett
 9. Festbleier. Det var dagens ny-ord!
  God helg :-)
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 10. Så stilige bleier det blei! Tøybleier er virkelig gøy å bruke! og lage selv ;)

  SvarSlett